Ziektepreventie

“Beter voorkomen dan genezen” is HET motto van de praktijk.

Preventieve diergeneeskunde

Met preventieve diergeneeskunde bedoelt men de behandelingen en zorgen die men verleent aan uw dier om hem te beschermen tegen gezondheidsproblemen en/of ziektes.

Jaarlijkse gezondheidscontrole: afhankelijk van de leeftijd en de gezondheidstoestand wordt het dier onderzocht en desnoods bijkomend onderzoek aangeraden.

Een bloedonderzoek moet niet altijd uitgevoerd worden als het dier al ziek is. Regelmatige preventieve controles, vooral bij oudere dieren, worden aangeraden. Zo kunnen individuele referentiewaarden bekomen worden. Als er dan later veranderingen van waarden worden vastgesteld, kan hierop snel en effectief worden ingespeeld om verdere complicaties tegen te gaan of te vertragen.

Vaccinaties

Het vaccineren van uw dier is nodig om besmettelijke ziektes te voorkomen die moeilijk of niet te genezen vallen.

De basisvaccinaties voor jonge dieren zijn uiteraard belangrijk voor deimmuniteitsopbouw. Er mag ook niet vergeten worden dat vooral oudere dieren een verzwakte immuniteit hebben. Voor hun is een regelmatige vaccinatie zeker even belangrijk.

De volgende schema’s zijn richtlijnen maar kunnen individueel aangepast worden aan de leeftijd van uw dier en de leefomstandigheden.

Vaccinatie hond:

6 weken Parvovirose (Kattenziekte)
Hondenziekte (Ziekte van Carre, Distemper)
9 weken Parvovirose, Hondenziekte,
Leptospirose (Ziekte van Weil, Rattenziekte),
Infectieuze hepatitis (Besmettelijke leverziekte)
Kennelhoest (soms)
12 weken Parvovirose, Leptospirose, Infectieuze hepatitis, Hondenziekte
Rabiës (soms), kennelhoest (soms)
15 weken Leptospirose
Dan jaarlijks Parvovirose, Kennelhoest (soms), Leptospirose, Infectieuze hepatitis, Hondenziekte
3 jaarlijks Rabiës: als de hond mee op het reis gaat, ten zuiden van Samber en Maas (bv. Ardennen), een campingplaats in heel België of het buitenland

Mogelijke aanvullingen:

  • Hondenschool: Kennelhoest
  • Pension: Kennelhoest
  • Buitenland: rabiës (zeker 3 weken voor vertrek)

Vaccinatie kat:

9 weken Kattenziekte, kattenniesziekte, leucose
12 weken Kattenziekte, kattenniesziekte, leucose
Dan jaarlijks Kattenziekte, kattenniesziekte, leucose
(3 jaarlijks) Rabies (zie hond)

Vaccinatie Konijn:

Ten vroegste vanaf 9 weken VHS (viraal haemorrhagische syndroom)
Ten vroegste vanaf 6 weken Myxomatose
Daarna Best 2 keer per jaar laten vaccineren
Konijnenvaccinatiedagen in april en oktober

Vaccinatie Fret: vaccinatie met veilig vaccin

9 weken Hondenziekte
(12 weken) Hondsdolheid/ Rabies
14 weken Hondenziekte
Daarachter Hondenziekte jaarlijks en rabiës 3 jaarlijks

Wormen

Sommige wormen kunnen een dier ernstig ziek maken en er bestaat de mogelijk dat zij zich overdragen op de mens. Vooral bij gezinnen met kinderen moet men extra waakzaam zijn en een huisdier tijdig ( best 4 keer per jaar) ontwormen.

Wormen hond:

Een puppy wordt best met 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd. Daarachter moet de pup elke maand ontwormd worden tot hij 6 maand oud is. Hoe vaker hij buiten komt of andere dieren ontmoet, hoe groter de kans op besmetting.
Een volwassen hond wordt best 2 tot 4 keer per jaar ontwormd.

Wormen kat:

Kittens worden met 4, 6 en 8 weken ontwormd, daarachter maandelijks tot zij 6 maand oud zijn, dan 2 tot 4 keer per jaar naar gelang de levenswijze.
Buitenkatten en muizenjagers moeten vaker ontwormd worden dan binnenhuiskatten.

Vlooienbestrijding

Vlooien komen vooral tijdens de warmere periodes van het jaar voor. U kunt zich veel ergernis besparen door uw dier preventief te behandelen. Een vlooienallergie kan al uitgelokt worden door een paar beten en is vaak de oorzaak van jeuk bij huisdieren.

Tevens zijn vlooien een tussengastheer voor de lintworm en kunnen dus ook een worminfectie veroorzaken.

Teken

Teken komen ook in België steeds vaker voor. Dit kan men best voorkomen met een bepaalde vloeistof, die men als spot-on op de huid toedient.

Indien men toch eens een teek opmerkt op zij dier, verwijderd men deze best met een tekentang binnen de 12 uur, om ziekteoverdracht te vermijden. Dieren die gebeten worden kunnen besmet geraken met ziektes zoals Babesiose of Ehrlichiose.
Deze ziektes komen vooral in regio’s rond de Middellandse zee voor.

Reisklaar maken voor het buitenland of het pension

Het is belangrijk om uw dierenarts te consulteren wanneer u op reis vertrekt. Naar gelang uw bestemming kan de dierenarts u erop wijzen welke voorzorgen u moet nemen voor uw vertrek.

Heel tijdig informeren is een must, zeker voor sommige landen als bv het Verenigd Koningrijk, Malta en landen buiten de EU. In die landen wordt een bloedonderzoek voor rabiës geëist, dit is een procedure die enkele maanden duurt.

Als het dier op pension gaat, moet de vaccinatiestatus op tijd gecontroleerd worden, en moet de hond een kennelhoest vaccinatie hebben.
De hond of kat moet vaak ook ontvlooid worden, dit gebeurd soms zelfs ter plaatse om zeker te zijn dat dit effectief toegepast wordt.