Tanden en Verzorging

Verzorging van de tanden

De verzorging van de tanden bij huisdieren is even belangrijk als voor de mens, de hygiëne van de tanden is vaak de oorzaak van grotere problemen, zowel fysisch als psychisch.

Ook dieren kunnen een slechte adem, ontstoken tandvlees, en zelfs rotte tanden hebben. Daardoor slikken zij continu bacteriën binnen die zich aan de hartkleppen kunnen vastzetten, nierinsufficiëntie of zelfs levercirrose kunnen veroorzaken. Veel huisdieren hebben hier last van, het is een zwaar onderschat probleem.

Natuurlijk zijn er preventieve maatregelen zoals het poetsen van de tanden. Maar de meeste huisdieren vinden dat niet prettig en laten het dus niet zo maar toe, meestal zijn katten en oudere honden oncoöperatief.

Er kunnen wel preventief speciale kauwbotten, speciale voeding en poeder gegeven worden. Maar in sommige gevallen kunnen de tanden al zover aangetast zijn, dat de tanden grondig moeten nagekeken en gereinigd worden met de ultrasone tandsteenreiniger, en indien nodig zelfs getrokken worden (uiteraard onder narcose).

Op het einde van elke behandeling aan de tanden worden de tanden nog eens gepolijst, zodat kleine gaatjes opgevuld worden, en tandplak zich minder snel opnieuw kan vasthechten.

Bij elk bezoek aan de praktijk worden de tanden sowieso, preventief grondig bekeken.

dentistry