Een Operatie

Een Operatie

Na grondig onderzoek kan er besloten worden om een operatie uit te voeren, een operatie wordt uitgevoerd met de grootste zorg en in de best mogelijke omstandigheden.

De praktijk beschikt over gasanesthesie, op deze manier is de verdoving voor uw dier preciezer, en kan het continu gecontroleerd worden zodat de operatie veiliger kan verlopen en uw dier na de operatie sneller herstelt. Tijdens de operatie is uw dier verbonden aan een monitor met capnograaf. De waarden van hartslag, bloeddruk, ademhaling (door de koolstofdioxideconcentratie in de uitademingslucht te meten) en lichaamstemperatuur worden in het oog gehouden.
Alle dieren die een operatie ondergaan krijgen een katheter en worden aan het infuus gelegd.

Voor-en nazorg & verloop van een operatie

Voor een operatie wordt altijd de gezondheidstoestand van uw dier gecontroleerd. Als uw dier al regelmatig medicatie moet nemen of een andere ziekte heeft, vermeldt u mij dit voor de operatie, en bespreken we vooraf de procedure van de operatie. (bv. bij diabetes heel belangrijk).

De patiënt krijgt 12 uur voor de operatie niets meer te eten (water mag wel in beperkte mate ter beschikking gesteld worden).
Knaagdieren en vogels daarentegen mogen nooit nuchter gehouden worden, mits zij een ander metabolisme hebben dan een hond of kat.

De dag voor de operatie houdt u uw dier best rustig (vooral honden), en vermijdt u lange wandelingen en wild ravotten. Ook al heeft u mogelijk zelf stress voor de operatie, moet u toch proberen om u zich rustig en normaal te gedragen, uw huisdier voelt die spanning ook aan.

‘s Morgens voor de operatie is het best om het dier (hond) nog even uit te laten. Dan hebben zij minder drang om zich te ontlasten tijdens het wakker worden.
Ideaal is aan hem een eigen handdoek of dekentje mee te geven, zodat hij bij het wakker worden direct een vertrouwde geur herkent.
Tijdens de voorbereiding van de operatie wordt een verblijfskatheter gestoken zodat vocht en medicatie kan toegediend worden.

Meestal wordt een operatie onder gasanesthesie uitgevoerd. Enkel bij een heel korte of oppervlakkige operatie wordt de narcose bij rustige dieren met injectieanesthesie en lokale verdoving uitgevoerd.

Na de operatie wordt u opgebeld om u over het verloop van de operatie en de toestand van uw dier te informeren. Best altijd een telefoonnummer opgeven waarop u effectief te bereiken bent.
De meeste dieren blijven in de praktijk totdat zij goed wakker zijn. Pas dan mogen zij worden meegenomen of worden zij via de ophaaldienst naar huis gebracht.

Als uw dier daarna toch nog in slaap valt, wordt hij terug thuis best goed uitgestrekt op de grond op een dekentje of handdoek gelegd, zodat hij nergens kan afvallen. Dieren hebben dan graag rust om uit te slapen. Ook honden die snel wakker worden na de narcose vallen thuis soms nog eens in slaap.

Zij hebben vaak nog enige tijd nodig voordat zij helemaal wakker worden. Pas dan mag het dier drank in kleine hoeveelheden aangeboden krijgen.
Vanaf de dag na de operatie mag het dier terug eten.

Sommige dieren hebben s’ avonds al weer grote honger. Als zij goed wakker zijn, mogen zij ten vroegste 10 uur na de operatie al een ½ portie eten krijgen.