Castratie en sterilisatie

Een castratie en een sterilisatie zijn preventieve chirurgische ingrepen. 

Vrouwelijke dieren

Bij een sterilisatie van een teef of kattin worden de eierstokken verwijderd en indien nodig ook de volledige baarmoeder (castratie).

Voordelen van een sterilisatie of castratie op jonge leeftijd (6 maand)

 • Geringe kans op melkkliertumoren (borstkanker), meest gediagnosticeerde tumor bij de teef
 • Geen bloedverlies tijdens de loopsheid, bij de teef gemiddeld 2 keer per jaar voor een periode van zo`n 18 dagen
 • Geen schijnzwangerschap ( chagrijnig en/of agressief gedrag, denkbeeldig nestje bouwen en bewaken, verminderde eetlust,…)
 • Weglopen wordt sterk verminderd
 • Verminderde kans op suikerziekte ( diabetes )
 • Geen baarmoederontsteking (pyometra), 1 op 4 teven ontwikkelt een pyometra in haar leven
 • Geen ongewenste zwangerschap

My beautiful picture

Mannelijk dier

Bij een castratie van het mannelijke dier worden de testikels verwijderd.

Voordelen van een castratie 

 • Minder prostaatproblemen
 • Geen teelbalkanker
 • minder dominant gedrag
 • rustiger en vriendelijker karakter tegenover andere dieren
 • minder neiging om weg te lopen op zoek naar een loops teefje/ kattin.
 • Minder rijgedrag op personen en voorwerpen
 • Minder markeringsdrang ( frequent plassen)

Hond

Reu

Castratie bij de reu wordt meestal vanaf 5 maanden uitgevoerd. Bij grotere rassen wordt vaak gewacht tot 8-10 maanden.

Teef

Een sterilisatie (castratie) is mogelijk vanaf 6 maanden, maar wordt liefst uitgevoerd na de eerste loopsheid. Sommige studies wijzen uit dat de kans op borstkanker aanzienlijk verlaagd wordt, indien het uitgevoerd wordt voor de eerste loopsheid (1%). De kans op borstkanker op latere leeftijd stijgt per bijkomende loopsheid.
Een zeker feit is wel dat wanneer de baarmoeder uitgehaald wordt, er geen kans op een pyometra ( baarmoederontsteking ) is.

Kat : nieuwe regeling sinds september 2014

Wie een kat wil verkopen of weggeven, dient er vanaf 1 september 2014 voor te zorgen dat het dier gesteriliseerd of gecastreerd is. Vanaf die datum moeten alle katten ook geïdentificeerd en geregistreerd te worden wanneer ze een nieuw baasje krijgen. Deze maatregel dient om het aantal zwerfkatten in toom houden, en om het aantal katten te verminderen in onze asielen, wat veel dierenleed zou kunnen besparen.

Kattin

Een kattin kan worden gesteriliseerd vanaf 8 weken. Op de jonge leeftijd van 6 maanden kan een kattin wel al zwanger worden.
Uiteraard wordt een sterilisatie op elke gewenste leeftijd uitgevoerd.

Kater

Een kater kan ook gecastreerd worden vanaf 8 weken. Vanaf 5 maanden kan hij beginnen met typische katermanieren aan te nemen, zoals sproeien en langer van thuis weg te blijven. Uiteraard kan ook bij de kater een castratie op elke leeftijd uitgevoerd worden.

Andere diersoorten

Bij vrouwelijke konijnen komt schijnzwangerschap nogal vaak voor. De symptomen lijken op deze van de andere diersoorten. Vaak trekken zij wel extreem veel van hun haren uit om een comfortabel nestje te kunnen bouwen.
Mannelijke gecastreerde konijnen vechten en dekken minder (bv. op andere konijnen, andere dieren, mensen, voorwerpen, eigenlijk alles wat er te dekken valt).

Een geitenbok wordt soms ook gecastreerd omwille van zijn agressief gedrag en zijn lichaamsgeur, vooral veroorzaakt door zich continu onder te plassen.

Bij andere diersoorten wordt een castratie bij het mannelijk dier hoofdzakelijk overwogen om de populatie in toom te houden en onderlinge hevige vechtpartijen uit te sluiten.

Voetnoot

Als grootste nadeel van sterilisatie en castratie wordt vaak overgewicht/ obesitas gezien bij huisdieren. Dit is echter enkel gedeeltelijk juist, zij verbruiken door de gedaalde geslachtshormonen veel minder energie.
De hoeveelheid eten en ook de inhoudsstoffen moeten echter aan de nieuwe situatie aangepast worden.
Dit betekent gewoon iets minder eten geven en ook minder calorierijke tussendoortjes.