Bijkomend onderzoek

Echografie

De praktijk beschikt over een nieuw draagbaar echografietoestel.
Zo kunnen structuren van maag, darm, nier, lever, urineblaas,
baarmoeder (ontsteking of drachtdiagnose), hart, …  beoordeeld worden.
Verder kunnen echobegeleide puncties genomen worden van weefsel, om het dan direct onder de microscoop te kunnen bekijken, en indien nodig om het naar het labo op te sturen voor een verdere evaluatie.

ultrasound

Microscopisch onderzoek

Microscopisch onderzoek van weefsel, huidschaafsel, oorsmeer  worden in de praktijk zelf gedaan. Hierbij zijn vooral veranderingen in het weefsel, oorontstekingen, huidparasieten of worminfecties op te noemen. Dankzij een camera op de microscoop, die aangesloten is aan een computer, kunnen deze bevindingen ook door de klant zelf bekeken worden.

Mestonderzoek

Mestonderzoek is uiteraard ook altijd mogelijk, daarbij wordt vooral MICROSCOPISCH onderzoek gedaan naar eieren van wormen in de ontlasting. Omdat er steeds meer wormen resistent zijn voor de klassieke ontwormingsmiddelen, kan men via mestonderzoek gerichter werken.  Een worminfectie is vaak niet met het blote oog zichtbaar aan de ontlasting, daarom wordt het aangeraden om regelmatig een mestonderzoek  te laten nemen bij vooral paarden ezels, pony´s, geiten en schapen.

Oog- en Ooronderzoek

Het oor en de huid wordt met een otoscoop bekeken. Op huisbezoek wordt een draagbaar instrument gebruikt. In de praktijk is het toestel aan een computer aangesloten zodat de klanten het op groot scherm kunnen volgen. Zo zijn vooral parasieten als mijten en vlooien snel voor iedereen zichtbaar.

microscopic

Bloed-en Urineonderzoek

Soms is een bloedonderzoek of urineonderzoek aangewezen, hiervoor wordt een staal of stalen afgenomen en naar het labo opgestuurd. Indien het niet te laat is, zijn de resultaten al dezelfde dag beschikbaar naargelang het onderzoek, maar zeker de dag nadien, en worden de  resultaten uitgebreid met u besproken.

Radlografie

In sommige gevallen is er een radiologisch onderzoek aangewezen (bv. bij een breuk). Om u een optimaal beeld te kunnen garanderen, wordt dit onderzoek bij een bevriende praktijk genomen, die over een digitaal gestuurd radiografietoestel beschikt.
De dieren kunnen hiervoor via de ophaaldienst, met of zonder u, meegenomen worden. De resultaten worden dan achteraf  met u nauwgezet besproken.