Aankoop advies

Aankoop advies kleine huisdieren

Soms is het goed om al voor de eventuele aankoop van een dier, de keuze met de dierenarts te bespreken, en waar het best aangekocht wordt.

Vele problemen in de toekomst laten zich vermijden als u in eerste instantie voor een dier kiest dat bij u, uw gezin en uw leefsituatie past.

Misschien heeft u al een droomras in het oog, maar soms kiest u beter een ras die erop lijkt maar rustiger of minder veeleisend is. Uitzicht speelt een voornamelijke rol bij de keuze van een diertje, maar het karakter en gedrag is op lange termijn gezien veel belangrijker.

Waar koop ik het aan? Ook hier kan men kiezen uit zowel kwekers, particulieren, dierenwinkels of dierenasielen.

Liefst hebben wij een hondje of katje die de eerste 8 weken bij zijn familie blijft, en met zijn broers en zussen kan ravotten. Een goed opgevoede hond of kat heeft een zorgzame moeder die hem in de beginselen van het leven kan begeleiden zoals bv het omgaan met soortgenoten, andere dieren en mensen.

Bij een goede kweker of zorgzame particulier zal het hondje of katje gewend geraken aan externe factoren zoals T.V., stofzuiger, grasmaaiers. Het is zelfs mogelijk dat het dier bijna zindelijk is, uiteraard moet een puppy zich wel regelmatig ontlasten.

Een goede kweker of particulier kan u bij de keuze van uw puppy al een heel eind verder helpen, omdat hij zijn hondjes al 8 weken liefdevol begeleidt.

U moet altijd opletten bij de aankoop van een diertje.
Zeker bij een kweker met veel verschillende rassen en leeftijden, en vooral als de ouders niet mogen bekeken worden.
Hier kunnen versterkt ziektes optreden zoals infecties door overbevolking en onvoldoende hygiëne in de kennels of erfelijke aandoeningen door incest.

Bij asieldieren is het altijd belangrijk om te informeren hoe en waarom zij in het asiel zijn terecht gekomen. Natuurlijk is er hier niet altijd een antwoord op, zeker als een dier ergens gevonden wordt.

Mogelijke redenen zijn overlijden of ziekte van de eigenaar, verhuis, echtscheiding of tijdsgebrek, kostprijs, gedragsproblemen zoals verlatingsangst of agressie. Maar ook eventuele chronische of duur te behandelen ziektes kunnen een dier soms in het asiel laten belanden.

Bijzondere dieren: konijnen, fretten, knaagdieren, vogels en reptielen
Vooral bij konijnen, fretten, kleine knaagdieren, vogels en reptielen speelt de juiste huisvesting en voeding vanaf het begin een heel belangrijke rol. Er moet ook altijd aandacht besteed worden aan de huisvestiging in de verkoopsplaats.
De groep dieren mag niet te groot zijn en zij moeten er gezond uitzien. Kale plekken, verwondingen, verkleefde ogen en waterige ontlasting zijn tekenen van ziekte.

Geslachtsbepaling is bij sommige diersoorten uiteraard moeilijk, zeker als zij jong zijn. Ook als knaagdiergroepen blijkbaar enkel uit vrouwtjes of mannetjes bestaan, is er kans dat bij de geslachtsbepaling fouten zijn gebeurd.