Vacht : Verzorging en Soorten

Verzorging van de vacht

Langharige dieren
Tegenwoordig komen langharige dieren steeds meer en meer voor. Deze dieren dienen regelmatig verzorgd te worden want anders komt de vacht vol te gaan zitten met dood haar tot klittenvorming als gevolg. Het dier zal daardoor ontzettend veel jeuk krijgen en gaat zich beginnen krabben en bijten. Daardoor zal zijn huid beschadigd raken en kunnen er zelfs smetplekken ontstaan met alle gevolgen van dien.
Kortharige dieren
Van kortharige dieren wordt er gedacht dat ze niet naar het trimsalon moeten, maar een labrador bv. kan flink wat haar verliezen. Het hele jaar verliezen kortharige dieren haar, maar tweemaal per jaar hebben ze een ruiperiode tijdens de lente en herfst. Een goede wasbeurt in combinatie met het droogblazen kan de ruiperiode aanzienlijk verkorten. In het algemeen is het wassen om de 6 maanden voldoende voor een gezonde vacht. Buiten de ruiperiode is het niet aangeraden om kortharige dieren overmatig te borstelen.

Hoe vaak moet de hond naar de trimsalon?

Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht en ras.
De richtlijnen zijn als volgt:
Ruwharige vachten 2-4 keer per jaar
Spaniel vachten 4-6 keer per jaar
Poedel vachten 4-8 keer per jaar
Langharige vachten 4-8 keer per jaar
Twijfel niet om langs te komen om een precies beeld te krijgen wat de beste behandeling is voor uw dier.

Wat u zelf kan en moet doen!!!

Het dagelijks onderhoud van de vacht is een taak van de baas. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Natuurlijk zit u met vragen over de keuze van een borstel, hoe vaak u moet borstelen, enz… Voor advies kunt u ons steeds vrijblijvend contacteren en helpen wij u graag verder.

Verschillende soorten vacht

Kort/gladhaar

Hebben korte dekharen en nauwelijks of geen ondervacht en kennen geen echte ruiperiode , zij verliezen het hele jaar door hun dekharen. De beste verzorging is om dei vacht af en toe te borstelen met een rubberen borstel.
Vb: Duitse dog, Doberman

Kort stokhaar

Bestaat uit een dubbele vacht van onderwol en dekharen moet men borstelen en in de ruiperiode ontwollen
Vb: Labrador, Rottweiler

Middellang stokhaar

Idem aan kort stokhaar behalve dat de dekharen langer zijn(+- 6cm).
Vb: Husky, Corgi

Lang stokhaar

Zelfde verhaal maar de dekharen zijn nog langer( +-10cm)
Vb: Sheltie, Tervurense herder

Ruwhaar/draadhaar

Bestaat uit een wollige ondervacht en harde dekharen. Gemiddeld 2x per jaar heeft deze vacht een totale rui van de dekharen en zodra de ondervacht vervangen is, komt de dekvacht los te zitten. Dit is het moment dat de vacht plukrijp is en dient de vacht geplukt te worden mits de dekharen niet vanzelf uitvallen.
Vb: Duitse Staander Draadhaar, Jack Russel

Lange bovenvacht zonder ondervacht

Valt eenvoudig te onderhouden mits de nodige vachtverzorging mits het gemakkelijk begint te klitten. Het haar blijft groeien en dient regelmatig te worden bijgesneden.
Vb: Yorkshire, Maltezer

Lange bovenvacht met veel onderwol

Heeft veel vachtverzorging nodig mits de loskomende onderwol in de vacht blijft hangen met klitte tot gevolg. Daarboven verliest deze vacht een gedeelte van de onderwol en dekharen gelijktijdig en het hele jaar door. Deze vacht dient regelmatig geborsteld gekamd en ontwold te worden.
Vb: Bearded Collie, Bobtail

Kroeshaar

De vacht bestaat voornamelijk uit spiraalvormige onderwol en verhaart het hele jaar door. Men zou denken dat die vacht niet verhaart mits de haren blijven steken in de vacht. Er dient op regelmatige basis te worden geborsteld om die loszittende haren te verwijderen. Mits het een doorgroeiende vacht is, dient het geknipt of gescheerd te worden.
Vb:Poedel, Bolognezer

Vilthaar

Als de dekharen en wolharen gelijk van lengte zijn, spreekt men van vilthaar. Bij het verharen blijven de haren in de vacht steken en heeft een natuurlijke manier van vervilten. Het vilt moet soms voorzichtig in strengen worden verscheurd zodat er geen plakkaten ontstaan en de huid niet meer kan ademen.
Vb: Puli, Kommondor

Haarloos

Heeft vooral huidverzorging nodig, af en toe wordt er wel geknipt aan de lichaamsdelen waar er wel haar groeit zoals hoofd, staart.
Vb: Chinese naakthond, Mexicaanse naakthond