Trimtechnieken

Het type vacht bepaalt de techniek(en) die vereist zijn om uw dier er mooi en natuurlijk te doen uitzien. Er is altijd een combinatie van deze technieken nodig om een voortreffelijk resultaat te bereiken.
Om u wegwijs te helpen in het jargon van het trimmen, hebben wij  u de technieken met verklaring en het nut daarvan opgesomd

Borstelen

Dode en loszittende haren verwijderen en het verwijderen van vuil
Het verdelen van talg over de hele vacht, talg heeft als functie de vacht en huid te beschermen tegen bacteriën, vuil en het uitdrogen.
Het masseren van de huid, masseren is voor iederen prettig, ook voor dieren

Kammen

Het haar wijder uiteen te laten staan
De onderwol die loslaat eenvoudig te verwijderen
Na het borstelen kan men bij het kammen controleren of er nog klitten aanwezig zijn

Ontklitten

Op bepaalde plaatsen zoals aan de oren, in de baard en snor, buik, oksels binnenkant van het dijbeen kunnen sneller klitten ontstaan, Door te kammen en borstelen kan men die klitten eruit krijgen of door te snijden met de zogenaamde ´klittenkam´.
Bij ernstige klittenvorming raadt ik toch aan om te scheren, om uw dier geen onnodige pijn en stress te geven.

Ontwollen

Dit wordt gedaan bij stokharige vachten en vooral tijdens de rui. Na het ontwollen laat men best de vacht een tijdje gerust, zodat er weer een nieuwe laag onderwol kan ontstaan.

Plukken

Is het verwijderen van de dekharen tijdens de rui. Loszittende dekharen worden met wortel en al verwijderd met een trimmes of met de vingers.

Scheren

Bij het scheren maakt men gebruik van een tondeuse voor het inkorten van het haar .

Knippen

De vacht wordt ingekort met behulp van een schaar. Belangrijk is om de schaar zo stil mogelijk te houden om om gaten en happen te voorkomen.

Effileren

Bij deze techniek wordt de vacht ingekort met behulp van een effileerschaar. Het effect oogt natuurlijker, en wordt vooral gedaan om gedeeltes van de vacht gladder en of korter te maken en om scherp en strak geknipte lijnen te doen vervagen.